Makaleler

Depresyondan Kurtulmak Mümkün

Depresyon, ruhsal anlamda bir çöküş ve uyaranlara karşı tepkisiz kalınma durumudur. Depresyona girmiş kişiler kendini umutsuz ve güçsüz hissetmektedir. Yaşantımızda karşılaştığımız sorunlar bizi mutsuzluğa ve umutsuzluğa götürebilir. Depresyondan kurtulmak kişinin kendi elindedir. İlaçsız depresyon tedavisi ile artık kronikleşmiş deprosyon sorunlarınızın tedavisi TMS Tedavisi ile mümkündür .

Kurtulmak için neler yapılabilir?

– Depresyonun nedeni bulunmalıdır.

– Bizi depresyona götüren etkenlerden uzak durulmalıdır.

– Mutsuzluktan uzaklaşmalı ve mutlu olabilmek için yapabileceğimiz aktiviteler ayarlanmalıdır.

– Düzenli egzersiz ve spor yapılmalıdır.

– Sevdiğimiz yiyecekler ve içecekler tüketilmelidir.

– Kapalı yerlerde çok durmadan temiz hava alabileceğimiz kalabalık ortamlara gidilmelidir.

– Yalnızlık, bizi depresyona itebileceği için yalnız kalmamaya özen gösterilmelidir

– Kendimiz tanımak için çabalamalı ve duygusal yapımızı gün yüzüne çıkarmalıyız.

Depresyon, tehlikeli bir durum gösterebilir ve intihara kadar sürükleyebilir. O yüzden depresyondan uzak durulmalı. Bir an önce kurtulmak için çaba gösterilmelidir. Unutmayalım; insanın istedikten sonra başaramayacağı hiç bir şey yoktur. Biz depresyondan korkmayalım, depresyonu alt etmek mümkün.

 

İlaçsız Depresyon Tedavisi- TMS Tedavisi

TMS Nedir?

TMS  manyetik uyarım dalgaları kullanarak beyin fonksiyonlarını iyleiştirip, değiştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Son yıllarda psikiyatri alanında çeşitli amaçlarla kullanılmaya başlanmıştır.

Uygulama Şekli

Manyetik alan, elde tutulan bir bobin yardımıyla akımın iletilmesi ile oluşur. Bobin, kafa derisinin üzerinde tutulur, temas etmesi zorunlu değildir. Bu sayede manyetik alan kafatasından etkilenmeden beyne geçer ve beyinde uyaranlar meydana getirir.

Klinik Uygulamalar

En iyi çalışıldığı klinik durum depresyondur. Bununla beraber şizofreni, OKB, mani gibi psikiyatrik hastalıklarda da kullanılmıştır.

 İlaçsız Depresyon Tedavisi

Depresyon, beyin yapıları topluluğunun düzensizliği olarak tanımlanır. Yapılan birçok çalışmanın sonucunda TMS’ninn antidepresan etkisi olduğu ve ilaç gereksinimi olmaksızın depresyon tedavisinde kullanılabileceği görülmüştür. TMS, duygu durumunu düzenleyen pre-frontal korteksi, manyetik alan etkisi oluşturarak uyarır. Bu bölgede bulunan beyin hücrelerini beyin alanında elektriksel aktivite artışı yaparak faaliyetlerini tekrar düzenleyip, iyileştirir ve antidepresan etki gösterir.

2008’in Ekim ayından itibaren Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi tarafından Depresyon tedavisi için kullanımına onay verilmiştir. TMS uygulamasında hasta ağrı duymadığı için anesteziye gerek yoktur. Seans yaklaşık 30 dakika sürer. Tedavi sonrasında hasta direk rutin hayatına döner.

 

Panik Atak Ve Anksiyete Bozukluklarında TMS Tedavisi

Geleceğe dair kaygılar ve içinde bulunduğumuz an ile baş edememe durumlarının sonucunda oluşan depresyon, panik atak gibi pek çok kaybı bozukluğu ortaya çıkıyor. Son yıllarda gündeme gelen TMS tedavisi ise pek çok kaygı bozukluklarını ilaçsız tedavi edebilme yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.

İnsanların takıntıları yahut panik ataklarını ilaçsız tedavi eden yöntem yıllardır ilaçla bir tedaviye ulaşamamış pek çok hastaya umut ışığı doğuruyor. Beynin bazı bölgelerine manyetik bir akım gönderme ile beyne doğal elektriği tekrar aktive etme olanağı sağlayan TMS yaşam kalitesini artıran herhangi bir yan etkisi bulunmayan ağrısız bir tedavi yöntemidir. Hamilelikte de güvenle kullanılan yöntem tümör oluşumunu da harekete geçirmeyen FDA onaylı bir tedavi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yılların verdiği yorgunluk ve aşırı kaygı bozukluğu olarak karşımıza çıkan panik atak ve anksiyete bozukluklarında TMS Tedavisi ise en çok başarı görülen hastalıklar arasında yerini almıştır. TMS tedavisinin yarım bırakılması iyileşme sürecini olumsuz etkilese de herhangi bir yan etkisi yoktur. Beyin ve sinir uyarısının düzenlenmesi esnasında yarım kalan tedavi sonucu iyilik geçici bir iyilik durumu olarak karşımıza çıkar.

TMS Tedavisi Alzheimer Hastalarının Zihinsel Fonksiyonlarında İyileşme Sağlıyor

 

İnsanoğlunun vücudu bir makine düzeni ile çalışıyor. Zaman zaman bu makinenin beyninde, bir takım elektromanyetik yorgunluklar nedeni ile hastalıklar beliriyor. Günlük hayatımızda sürekli kullandığımız cep telefonu, televizyon, radyo gibi elektronik aletlerin yaydığı dalgalar da bu hastalıkları tetikliyor.

Günümüzde bu etkiler ile ortaya çıkan hastalıklardan bir tanesi Alzheimer’dır. 1980 yıllarda ortaya atılıp, günümüzde geliştirilen bir metot ile bu hastalığa maruz kalan hastalarda iyileşme gözleniyor. Bahsedilen TMS Tedavisi Alzheimer hastalarının zihinsel fonksiyonlarında iyileşme sağlıyor.

TMS Tedavisi, yani uzun açılımı ile Transkranial Manyetik Stimülasyon, dışarıdan uygulanan bir elektromanyetik dalga ile hastalığın olduğu bölgeye bir şok etkisi yapılıyor. Bu şok, hasarlı bölgenin de yeniden uyarılması, hastalığa neden olan eksik hormonun tekrar üretilmeye başlaması gibi olumlu etkiler sağlıyor. Uzmanlar, insan beyninin de aynı elektronik makinelerde olduğu gibi yeniden başlatma ile sistemde tıkanıklığın yaşandığı bölgelerde iyileşme sağlayacağını belirtiyor.

Önemli bir yan etkisi olmayan bu uygulama ile Alzheimer, Parkinson, migren gibi birçok hastalıkta ilerleme kaydedileceği düşünülüyor. Şimdiden bu uygulamanın yapıldığı birçok hastada olumlu değişimler gözlendiği iletiliyor.

 

TMS Tedavisi Hafıza Ve Unutkanlık Problemlerinde İyileşme Sağlıyor

Genç yaşlı demeden karşılaştığımız en yaygın hatalık hafıza ve unutkanlık problemleridir. Bu problemler yoğun hayat temposu, stres, beyindeki elektronik fonksiyonların tam anlamı ile işlevini görmemesi ile meydana gelebilir.

Çoğunluk ile bu hastalıkların tedavisinin olmadığı ve bir takım beyin jimnastiği ya da belirli ilaçlar alınması ile önüne geçilebileceği dile getirilir. Yalnız son dönemlerde bu hastalıkların iyileştirilebileceği ile ilgili de güzel gelişmeler yaşanıyor. Yapılan araştırmalar ve bu belirtilerin görüldüğü bazı hastalar üzerinde uygulanan yeni yöntem, TMS Tedavisi hafıza ve unutkanlık problemlerinde iyileşme sağlıyor.

TMS yöntemi üzerinde çalışan bilim adamları bunun bir elektromanyetik sinyal sistemi tedavisi olduğunu belirtiyor. Yani vücudumuzun bir elektrik sistemi olduğu ve bu sistemin de enerji kaynağının beyin olduğunu, bu yöntem ile beyine belirli elektrik şokları göndererek tedavi süreci yapıldığı uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Bu elektrik şokları, beyni yeniden şarj ederek unutkanlık ve hafıza problemlerine neden olan tıkanıklığın ortadan kalktığını dile getiriyor. Tedavinin uygulandığı hastalarda iyileşme görülmesi de umut sağlıyor. Üstelik diğer kimyasal ilaçlar gibi yan etkisi bulunmuyor.

 

TMS Tedavisi Hamilelik Ve Emzirme Dönemlerindeki Depresyonda Dahi İlaç Tedavisi Gerektirmeden Kullanılabilen Güvenle Kullanılabiliyor

 

TMS (Transkranial Manywti Stimülasyon) başta degeneratif beyin hastalıkları olmak üzere, Parkinson, Alzheimer, depresyon, panik atak gibi hastalıkların tedavisinde ilk defa 1980 yılında kullanılmaya başlanan bir yöntemdir. İlk olarak depresyon hastalarında denenmiş ve olumlu sonuçlar alınmıştır.

Kanada, ABD, İngiltere, Almanya gibi ülkelerde başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak ülkemizde çok yaygın değildir ve bilinmemektedir. TMS tedavisi beyne doğrudan elektrik vermeden, manyetik alan oluşturmaya ve beynin doğal elektriğini tetikleyip aktifleştiren bir sistemdir. Hastayı uyutmaya gerek olmaması, yan etkilerinin hemen hemen sıfıra yakın olması, tedaviye dirençli kişilerde uygulanabilmesi avantajlarından bazılarıdır. Ancak TMS uygulandıktan sonra bazı hastalarda, hafif baş ağrısının ve uyku bozukluğunun nadiren görülen yan etkiler olduğunu belirtmek gerekir.

Tedavi yöntemi gelişmekte olan bir yöntemdir. Yöntem üzerindeki çalışmalar devam etmektedir. Ancak şu ana kadar yapılan çalışmalar olumlu sonuçlar vermektedir. Bu da yöntemin beyin hastalıklarından farklı hastalıklar üzerinde (kulak çınlaması gibi) kullanılmasının önünü açmaktadır. Hatta TMS tedavisi hamilelik ve emzirme dönemlerindeki depresyonda dahi ilaç tedavisi gerektirmeden kullanılabilen güvenle kullanılabiliyor olması bunun en güzel örneğidir.

 

TMS Tedavisi İnme Sonrası Önemli İyileşmeler Sağlayabiliyor

Depresyon rahatsızlığı önemsenmesi gereken ve ihmal edilmesi durumunda ölümlere yol açabilen ciddi bir rahatsızlıktır. Kanser hastalığını da tetikleyen depresyonda intihar girişimleri de olabilmektedir. Serotonin maddesinin eksikliğinden kaynaklanan hastalıklarda genel olarak ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

Depresyona sebep olan tek maddenin serotonin eksikliği olmadığı da bir gerçektir. Kullanılan ilaçların etkili olmamasının nedenleri altında başka konularında araştırılması gerekmektedir. TMS tedavisinin gelişmesi ile birlikte ilaç yönteminden uzaklaşma görülmektedir. Özellikle inme durumlarında yaşanan sıkıntılarda bile etkili olmaktadır. TMS tedavisi inme sonrası önemli iyileşmeler sağlayabiliyor.

Beyin damarlarında tıkanma yaşanması durumunda oluşan felç hastalığı için artık günümüzde TMS tedavisi uygulanmaktadır. Manyetik uyarım tedavisi olan bu yöntemde 20 dakika seans uygulanmaktadır. Bu uygulama günde bir kez ve 20 gün boyunca sürdürülmesi gerekmektedir. Seans sayısı ne kadar çok olursa etkili bir sonuç alınacağı beklenmektedir. İnmenin erken ilaçla tedavisinin bitişini takibinin ardından TMS tedavisinin uygulanması doğru olmaktadır.

Felç, uyuşma, yutma güçlüğü, dengesizlik, görme bozukluğu, gibi inme belirtilerinin olduğu konularda TMS tedavileri uygulanabilmektedir. Felcin iyileşmesine katkıda bulunan bu yöntem oldukça yaygın kullanılmaktadır.

 

TMS Tedavisi Kronik Ağrı Şikayetlerini Gidermede Etkili

 

Günümüzde TMS (Transkranial Manyetik Stimülasyon) tedavileri git gide yaygınlaşmaktadır. Beynin bazı bölgelerine manyetik akım gönderilerek beynin doğal elektriğinin aktive edildiği bu yöntem sayesinde birçok rahatsızlığın tedavisi sağlanmaktadır. Bu tedavi yöntemiyle ilgili birçok bilimsel araştırmalar yapılmış ve vücuda zararlı olmadığı gibi tedavi sırasında da herhangi bir ağrı ve yan etki olmadığı kanıtlanmıştır. Bu yöntem ile aylar yıllar alan bir tedavi uygulanmaz. 2-4 hafta aralığında hastada ulaşılmak istenen sonuç elde edilir.

TMS Tedavisi kronik ağrı şikâyetlerini gidermede etkili bir yöntemdir. Bunun yanı sıra; panik atak, parkinson, epilepsi, Alzheimer, kulak çınlaması, sigara bırakma, yeme bozukluğu, migren, obsesif bozuklukların tedavisinde de kullanılır.

TMS Tedavisi ayakta yapılan bir tedavi olduğundan hastanın bir iyileşme süresi yoktur. Tedavi sonrası hasta rutin hayatına geri dönebilir. Fakat unutulmamalıdır ki ağrılardan ve diğer hastalıklardan kurtulmak için başvurulan bu yöntemin uygulanamadığı bazı kesimler vardır ki bunlar bu tedavi yöntemini kullanmamalıdırlar. Bu kişiler; insülin kullananlar, vücudunda protez ya da implant bulunanlar ile kalp pili ya da stent takılı olan kişilerdir.

 

TMS Tedavisi Parkinson Hastalarının Hareketlerinde İyileşme Sağlıyor

Ellerde titreme meydana gelmesi, hareketlerin yavaşlaması, denge kaybı, koordine olamama gibi belirtilerle ortaya çıkan parkinson hastalığında, ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Zamanla vücut ilaçlara karşı direnç gösterebileceğinden, bir süre sonra ilaçlar da etkisini yitirmeye başlamaktadır. Bu nedenle uzun süreli tedavi sağlanabilmesi için, TMS tedavisi geliştirilmiştir.

Seanslar şeklinde gerçekleştirilen TMS tedavisi Parkinson hastalarının hareketlerinde iyileşme sağlıyor demek mümkündür. Bilinen hiçbir yan etkisi bulunmayan bu tedavi yöntemi, uzun süreli iyileşme sağladığından dolayı maliyet olarak da daha uygun olabilmektedir. Bir seansta bile motor düzelmelerin görülebileceği bu tedavide ilk başlarda 30-40 dakika süreli iyileşmeler görülmektedir. Seanslara devam edildiği takdirde, uzun süreli motor düzelmeler gözlemlenmesi de mümkün olabilmektedir.

Yapılan araştırmalarda, TMS tedavisinin konuşmada akıcılık sağlanmasında yardımcı olduğu, yürüme hızını yükselttiği, yitirilen el becerilerinde iyileşmeler meydana geldiği tespit edilmiştir. Parkinson hastalığında motor becerilerinde kalıcı ve uzun süreli düzelmeler sağlayabilen bu tedavi, deneysel süreçlerden geçerek artık bir tedavi yöntemi olarak uygulanabilmektedir. Yan etkisi bulunmaması ve uzun süreli iyileşme sağlayabilmesi, bu tedavinin uygulanmasındaki en önemli sebeplerdir.

 

TMS Tedavisi Tedaviye Dirençli Okb (Obsesif Kompulsif Bozukluk) Hastalarında İyileşme Sağlıyor

 

Genellikle çocuklukta başlayan Obsesif Kompulsif bozukluk ilerleyen yaşlarda günlük ve sosyal yaşantıyı etkisi altına alan bir rahatsızlık türü olarak karşımıza çıkıyor.

Gereksiz ve aşırı kaygı, vesveseler ve takıntılar obsesyon olarak adlandırılmakta, tekrarlayan davranışlar ise kompulsiyon olarak tanımlanmaktadır. Gece kapıyı kilitleyip kilitlemediğini tekrar tekrar kontrol etmek, evden çıkmadan evvel ocağı kapatıp kapatmasısınız tekrar tekrar kontrol etmek bu davranışlara örnek olarak gösterilebilir. Pek çok tedavinin yanı sıra farmakoloji tedavilerinin de uygulandığı OKB de Yen’i bir yöntem karşımıza çıkmaktadır.

Teknolojik gelişmelerin en önemli kazancı olarak görülebilen TMS tedavisi tedaviye dirençli OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) hastalarında iyileşme sağlıyor böylelikle hastalara yeni bir umut ışığı doğuyor. Korteks ve korteks altında bulunan elektriksel akımı sağlayan TMS manyetik bir alan oluşturmaktadır. Bu sayede tedavide uzun süre başarı sağlanamayan hastaların direnci kırılabilmektedir. Ancak klinik protokollerinin belirli bir standart içine oturtulmasıyla OKB çalışmalarının daha da geniş ölçekli gruplara yayılmasını sağlayacak önemli bir yardımcı olacaktır.

Teknolojik gelişmeler yardımıyla ilerleyen yıllarda psikiyatri daha fazla gelişme kaydederek çoğu hastalığın tedavisini doğru yöntemler yardımıyla çözecek gibi görünüyor.

Diğer Makaleler